SKHLM först ut när Fritidsbanken öppnar i Stockholm

Aktuellt - 15 maj 2024

Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsutrustning. Här finns utrustning att låna för en aktiv fritid som till exempel skidor, skridskor, inlines, flytvästar, tält, bollar av olika slag, klubbor, fiskespön, fotbollsskor, hjälmar, stormkök och mycket mer. Utrustningen kan lånas i upp till två veckor och är helt gratis.

Fritidsbanken etablerar sig i en lokal på cirka 500 kvadratmeter vid Måsholmstorget. Tanken är att verksamheten ska öppna efter sommaren.

För närvarande pågår insamling av utrustning som skänks av personer i området. I butiken ska det finnas all typ av sport- och friluftsutrustning, förutom kläder, för alla åldrar och för personer med funktionsnedsättningar.

Här kan du läsa mer om var och när du kan skänka utrustning till Fritidsbanken Skärholmen

Fritidsbanken Sverige är en ideell, nationell förening som äger varumärket Fritidsbanken och som verkar utan vinstintresse. Den första Fritidsbanken öppnades i värmländska Deje i Forshaga kommun 2013 och finns nu på många platser i Sverige. Fritidsbanken i Skärholmen Centrum är den första i Stockholms stad.

Konceptet är en form av delningsekonomi med potential att stimulera till en cirkulär ekonomi. Utvärderingar som gjorts visar att fritidsbankerna har flera positiva sociala effekter, däribland ökad rörelse och ökad social inkludering, såväl som ökad sysselsättning och potentiellt minskade sjukvårdskost­nader. Resultaten visar även miljömässiga effekter bland annat genom förlängd livslängd för sportutrustning och minskade nyköp av sportutrustning.