Citizen Schein & Maud Nycander gästar filmklubben

Event 15 apr 2018

Söndagen den 15:e april visar vi dokumentärfilmen ”Citizen Schein” och för ett samtal med en av regissörerna. Med oss under söndagseftermiddagen är Maud Nycander. Plats: Röda Korsets folkhögskola, Bredholmstorget 14 i Skärholmen.

Dörrarna slår upp 15:30 och filmen sätter igång 16:00. Som vanligt är det öppet och gratis för alla! På plats bjuder vi våra gäster på fika. 

OM MAUD NYCANDER
Maud Nycander har de senaste 20 åren gjort sig känd som en av landet mest framstående dokumentärfilmare.
1998 debuterade hon som dokumentärfilmare med kortfilmen ”Välkommen till förorten” som skildrar livet i Stockholmsförorten Fittja. Därefter har Nycander fortsatt att vara produktiv och bland hennes filmer finns skildringen av det svenska hiphop-pionjärerna ”The Latin Kings” i filmen med samma namn från 2004. Några år senare fick hon såväl en Guldbagge för bästa dokumentär som Prix Italia-utmärkelsen för hennes film Nunnan (2007).

OM FILMEN
Harry Schein – ett ensamkommande judiskt flyktingbarn som blev en av den svenska efterkrigstidens mest inflytelserika kultur- och mediepersonligheter. Trots att han uträttade storverk för svensk kultur blev han avskydd av en hel generation unga filmare.
I början av 50-talet, innan han ens fyllt 30, säger Harry till sina vänner att han har två mål i livet; han ska bli miljonär och gifta sig med Sveriges vackraste kvinna. Några år senare har han gift sig med den omsusade skådespelerskan Ingrid Thulin och blivit ekonomiskt oberoende. Han sökte sig till de människor som hade inflytande och makt i samhället, han ville påverka sin samtid, vara en del av utvecklingen. Han skapade både Filminstitutet och en filmreform som höll i över 50 år. Men han ville också njuta av privilegierna i samhällets toppskikt. Citizen Schein är en film om makt – och om maktens pris.


Filmklubben är en del av projektet KULTUR I CENTRUM som drivs av föreningen FOLK. Samarbetspartners är Skärholmens Bibliotek, Skärholmens stadsdelsförvaltning samt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker. Hela projektet finansieras med stöd av kulturrådets nationella satsning ”Kreativa Platser”.