Sommarguiden

Aktuellt - 24 maj 2021

”Vad ska vi göra idag?” Här är en massa tips på somriga saker att göra i din närhet, vare sig du är ute efter att testa något nytt eller bara hänga på en solig klippa. Och det fetaste av allt är att det mesta är gratis. Sommaren finns runt hörnet!

Ladda ner PDF med alla tips

Dra till skateparken! Intill Vårbybäckens numera torra ravin ligger Ravinen skatepark, en nedsänkt betongpark med en djupare skatepool som är belyst från flera håll.

Hjälmar och andra skateskydd finns på Stadium.

Visa på karta

Mountainbike i Flottsbro! Flottsbro Bikepark är en cykelpark med allt från nybörjarvänliga till avancerade spår. Cykla aldrig över din förmåga, använd alltid skyddsutrustning och kom ihåg att mtb är en extremsport (och extremt kul). Cyklar och skyddsutrustning finns att hyra, 690 kr/dag (junior) och 850 kr/dag (senior).

Visa på karta

Gymma under bar himmel! På bland annat Vårberget, Sätrastrandsbadet och Mälarhöjdsbadet hittar du fina utegym. De är gratis och kan användas av alla, oavsett träningsnivå.

Solskyddet hittar du till exempel hos Kronans Apotek.

Visa på karta

Spela beachvolley, hetaste sommarsporten! Nät finns i Vårbys fina strandbad. Efteråt passar det bra med ett svalkande dopp i Mälaren.

Visa på karta

Testa Vårbergstoppens nya rutchbanor! Den största får det garanterat att pirra i magen hos den allra tuffaste…

Slitstarka kläder hos bl.a. Lindex.

Visa på karta

Fika i Perennparken! Trädgårdsbloggarnas favorit är Perennparken i Skärholmen – skapad för att bjuda på en åretruntupplevelse men är givetvis bäst på sommaren. Köp med något gott och bara njut av dofter och smaker.

Visa på karta

Ordna femkamp i Västerholmsparken! Här finns ”allt” som till exempel parkour, basket, klättring, balansträning, dansyta och mycket mer.

Visa på karta

Ta en jättekul selfie. Vårbergs jättar består av 85 enorma, ljusblå betongblock. Den liggande är Stockholms genom tiderna största offentliga konstverk. Bara en sån sak.

Visa på karta

Vinn i minigolf! I Bredäng ligger en av Stockholms finaste minigolfbanor, med helt nya banor i naturskön miljö och med trevligt café. (Den som kommer sist får bjuda på glass.)

Ett stort utbud av vinnarkepsar har bl.a. Johnells.

Visa på karta

Testa Downhill Cars! I Flottsbro åker vi vanligen skidor, men på sommaren åker vi bil! Du tar dig upp för backen med hjälp av liften, och susar sen ner med bilen i en bana där du själv bestämmer hastigheten. Från 12 år. 210 kr för 6 åk.

Visa på karta

Missa inte SOMMARFESTIVALEN! Som vanligt anordnas den av Mitt127, och anordnas på två ställen. Kostar gratis och pågår nästan hela sommaren.

Visa på karta

Gå och bada! Johannesdalsbadet är en riktig pärla vid Mälaren, med både sandstrand och klippbad. Hit når du du bara med cykel eller kollektivtrafik – badet är ljuvligt befriat från parkeringsplatser!

Sjyssta badlakan finns hos bl.a. Afound.

Visa på karta

Paddla kanot! Fryshuset Skärholmen har verksamhet vid Sätrabadet v 26-29, och arrangerar somriga aktiviteter för alla 12–19-åringar som vill testa på något nytt. Bland annat kan du spela boule, badminton, kubb och paddla kanot!

Vattenskyddande fodral till mobilen har bl.a. Clas Ohlson.

Visa på karta

Få en sötchock! På 4H-gården i Hågelby finns hästar, får, getter, minigris, kaniner, höns och katter. Klapphagen är öppen onsdagar och söndagar. Däremellan går djuren ute i hagen alla vardagar kl. 9-15.30.

Visa på karta

Gå på loppis i Hågelby! Tokfynda på en riktig bakluckeloppis – här hittar du allt mellan himmel och jord. Lördagar och söndagar hela sommaren (förutom midsommarhelgen) kl 11-15, samt onsdagkvällar kl 17-20. I alla väder!

Visa på karta

Chilla vid grillen! Engångsgrillar är ingen höjdare ur miljösynpunkt, använd istället några av de utegrillar som finns lite varstans i vårt närområde. Till exempel de jättefina vid Ekorrstigen (Hågelby) Vårbergstoppen eller någon av badplatserna som till exempel Sätrabadet.

Visa på karta

Packa picknickkorgen. Stans bästa uteställe? Ute så klart! Samla kompisarna och leta upp en strand, en klippa eller annan naturskön plats.

Mobil högtalare med grymt ljud finns på bla. Euronics.

Lyxfika i herrgårdsmiljö! Skansen i all ära men vi har faktiskt Hågelby Gård (med Anna Giertz café), Konditori Lyran och Skärholmens Gård från 1700-talet, med café nere vid vattnet.

Visa på karta

Se torghandeln vakna till liv! Ta en morgonfika och beskåda morgonruschen på världens bästa frukt- och grönsakstorg; Skärholmens. En upplevelse!

Utsökt kaffe och rykande färska bakverk – varje dag på Café Fresh.

Visa på karta

Gå 9 km! Visste du att ”vår” Hälsans stig anses vara en av de vackraste? Den går mellan Skärholmen centrum och Bredäng, längs Mälarens strand. Fira att ni kommit halvvägs med ett dopp i Sätrabadet.

Visa på karta

Klimatsmart aktivitetsrunda. Kan du de 17 globala hållbarhetsmålen? Om inte: Gå den gratis aktivitetsrundan på Hågelby och lär dig dem. Och briljera i skolan till hösten.

Visa på karta

Bli en återvinnare! Ta med din trasiga favoritpryl till Återbruket -– en hubb för reparation, kreativt skapande och cirkulärt hållbara flöden. Öppet alla dagar utom måndagar.

Visa på karta

Chilla på fritidsgården! När det regnar, eller när du bara är sugen på att hänga inomhus. Fritidsgården för dig mellan 16-19 har öppet fredag-söndag hela sommaren, utom midsommarhelgen. Missa t.ex. inte deras DJ-kurs (lördagar i juni) och ekonomikurs (lördagar i juli).

Softa kläder hittar du på t.ex. New Yorker och Carlings.

Visa på karta

Stenkul utflykt. I Vårby gårds gravfält ligger ett hundratal vikingar och gamla Vårbybor från järnåldern. Fältet har restaurerats för att göra gravarna mer synliga, så som de var när de uppfördes. 1871 hittade en pojke en rekordstor silverskatt här. Blir det du som gör nästa fynd?

Visa på karta

Chilla i total tystnad. Gå in på parker.stockholm/guide-till-tystnaden och hämta pdf:en med guide till utvalda promenadslingor i skyddade naturområden. Inga brusreducerande hörlurar behövs!

Hitta svalkan i Flamingoparken. Har du leksugna barn eller är du själv bara på bushumör? Tryck på knapparna och var beredd på att bli rejält nedstänkt. Torka sedan i solen på den långa solbänken som vi fick i fjol.

Vattenkanoner från 10:- finns hos Flying Tiger.

Visa på karta

Få en adrenalinkick! Lida Accropark erbjuder höghöjdsbanor för alla åldrar och nerver – här finns 13 banor mellan 1 och 12 meter över marken. Pris mellan 195 kr – 345 kr/pers.

Visa på karta

Bind en midsommarkrans! Till den enklaste varianten behövs inget annat än lövruskor (tunna kvistar av björk är bäst), och färska blommor. Fläta ihop kvistarna till en lagom lång fläta. Fäst ihop ändarna genom att sticka ner dem i den färdiga flätan. Och så in med några färgglada blommor!

Baka cupcakes! Kallt och regnigt? Eller bara sugen på något gott? Baka cupcakes och bjud på fika! Självklart med frosting och dekoration.

Cupcakes-formar och tillbehör finns till exempel på Partyland.

Upplev den romantiska solnedgången från Korpberget. Utsikten är magisk. Mer magi: Här finns också uråldrig tallskog och många av tallarna är över 300 år gamla.

Visa på karta

Klappa björnar (ofarligt). En liten skogsglänta intill Storholmsbackarna har förvandlats till Björnberget! Här leker och busar en underbar björnfamilj, tillverkad i återbrukad ek. En kul upplevelse för familjen.

Visa på karta

Gå på vernissage! Vår egen Ateljé Skärholmen bjuder på spännande utställningar, både i samarbete med internationella konstnärer och med lokala förmågor. Avrunda besöket i solen på uteserveringen på torget.

Visa på karta

Dra ihop en fotbollsmatch! Vårbergs IP lockar allt från söndagsmotionärer till eliten. På den stora fotbollsplanen med naturgräs är du nära drömmen om den stora arenan.

Fotbollsskor finns i flera av våra butiker, till exempel JD Sports.

Visa på karta