Smakfestivalen 2018

Aktuellt - 08 okt 2018

Välkommen till en dag fylld av fantastiska smakupplevelser! För andra året i rad får vi besök av fem kända kockar som bjuder på recept, inspiration och provsmakning. Du får också prova spännande rätter och sötsaker från våra egna restauranger och caféer. Kom småhungrig!

ERIK HAMMAR

1:A I SVERIGES MÄSTERKOCK 2018

Möt Sveriges nya mästerkock i egen hög person! Kärleken till god mat har alltid funnits i Eriks liv. Han älskar franska smaker och i våras gav han ut kokboken Min franska matresa. Nu är han aktuell med sin egen Youtubekanal där han förespråkar hållbarhet och mer vegetarisk mat.

”Lök är grunden till all matlagning. Om jag blev lökallergiker skulle jag sörja resten av livet.”

Jag ska bjuda er på en skummig svampsoppa med portvin och tryffel.

MATTIAS LARSSON

FREDAGSKOCKEN

Varje fredagsmorgon i över fem år inspirerade han svenska folket till att laga god mat utan krusiduller. Idag är ”Fredagskocken” även kokboksförfattare, föreläsare och måltidsinspiratör. Mattias kärlek till maten är total och han hoppas kunna få andra människor att känna likadant.

”Utmaningen för mig är att skapa så enkla recept som möjligt med så spännande smaker som möjligt.”

Jag ska bjuda på helstekt biff med beamajo och råpicklad gulbeta.

LOTTA ÖSTRÖM

4:A I SVERIGES MÄSTERKOCK 2018

Tittarfavoriten från Norrbotten med en sällan skådad matlagningsglädje och en förkärlek för lokala råvaror från naturens eget skafferi. Allt började med att hon lade ut matbilder på sitt Instagram – ett konto som efter Sveriges mästerkock fått över 12000 följare.

”Ibland vaknar jag på morgonen med en matidé, väcker min man och säger att det här måste vi laga idag!”

Av mig kommer ni att få rökt älg med picklade senapsfrön.

ADAM LUND

2:A I SVERIGES MÄSTERKOCK 2018

Unga juridikstudenten som visade upp en sällan skådad talang för matlagning knep en hedrande andraplats i Sveriges mästerkock. Adam kallar sig själv för matnörd och har haft som mål att vara med i programmet sedan han såg första säsongen för sju år sedan.

Jag ser fram emot att bjuda på en frittata med örtaioli.

KALLE BENGTSSON

ÅRETS KONDITOR 2017

Kalle startade som yrkesmilitär och kock, men passionen för söta smaker fick honom att skola om sig till konditor. Ett lyckat drag, eftersom han förra året blev utsedd till Årets konditor i Sverige. Att använda bra råvaror, vara noggrann och inte ha bråttom är Kalles bästa tips till hemmabagaren.

”Min favorit är hallongrottor – jag gillar sådant som har textur och där det händer något när man tuggar.”

På Smakfestivalen har jag tänkt fresta med en lakritsfudge.