SKHLM made

Aktuellt - 05 Mar 2018

Vi presenterar stolt:

SKÄRHOLMEN MADE

Det bubblar av kreativitet och skaparlust i Skärholmen! Det vill vi uppmärksamma i vårens modekampanj, där vi gett två unga designerlöften fria händer att tolka våren i varsitt plagg.

Mirjam och Markus kommer båda från Skärholmen och har vässats på Design Lab sedan lågstadiet. Trots att de bara är 14 och 15 år har de ett tydligt fokus för framtiden: att jobba med färg, form och design.

Markus Tratnig, 15 år

Vad representerar din stil?

Spontan! Jag tänker inte så mycket när jag designar utan bara gör. Ibland vet jag i förväg vad det ska bli, ibland växer det fram under tiden. Jag tycker om färg. Och jag vill göra saker som sticker ut.

Hur beskriver du ditt plagg?

Min hoodie är inspirerad av kamouflagemönster. Men det är inget kamouflage som man ska gömma sig i, tvärtom. Det ska synas! Inspirationen till färgerna kommer från husen i Skärholmen. Om man tittar på husens sidor ser man att de har olika färger och mönster.

Hur började du intressera dig för design?

Det började nog redan vid 4-5 års ålder när jag var hos mormor och morfar och snickrade ihop en ”påskharehund”. Jag har alltid gillat att skapa och bygga saker.

Hur kändes det att få frågan om du ville designa för Skärholmen centrum?

Först blev jag förvånad, varför just jag liksom? Jag har ju bara gått på Design Lab. Men samtidigt blev jag glad och det känns som en ära. Kul att de vill lyfta fram unga i området.

Mirjam Karlsson, 14 år

Vad representerar din stil?

Jag skulle säga att min stil är ganska basic. Det är väldigt mycket svart, jeans och grått. Ganska klassiskt, men med en twist.

Hur beskriver du ditt plagg?

Jag har gjort en topp och en kjol med en ganska klassisk silhuett. Basen är vit, och spetsen är infärgad i våriga pasteller. Det höll på att ta stopp där för alla sa: ”Det går inte att färga polyester”. Men jag hade bara bestämt mig, och till slut lyckades jag. Ingenting är omöjligt!

Hur började du intressera dig för design?

Mamma tvingade mig till Design Lab en lördag när jag klagade på att jag hade tråkigt. Jag kände direkt att det var ett ställe där jag fick utlopp för min kreativitet. Det roligaste med att designa är den kreativa friheten. Att man får hitta egna lösningar.

Hur kändes det att få frågan om du ville designa för Skärholmen centrum?

Jag blev jätteglad – och lite nervös. Men jag tackade ja för jag visste att jag skulle känna mig jättestolt över att se något som jag ritat på en riktig modell!

Här blommar vårmodet

Våren är vit, blommig och pastellig. Den hetaste pastellfärgen just nu är lila i alla nyanser. Krydda gärna med en röd eller knallgul accessoar. Denim (gärna mörk) från topp till tå är helrätt. Byxorna är vida och trenden med sportinfluenser i vardagskläder håller i sig. Mycket mer vårmode hittar du i våra butiker.

Mitt i uppmärksammar SKHLM-talanger

Ett av SKHLM’s mål är att lyfta Skärholmen och visa på all den kraft och kreativitet som finns här. Därför är det extra roligt när det vi gör också uppmärksammas i media! Här kan du läsa den fina artikeln i Mitt i om de två unga huvudpersonerna i vår vårmodekampanj ”SKHLM made”.