FOTOUTSTÄLLNING SKHLM – Sommar i 127

Aktuellt - 20 jun 2022

Behöver du tips på vad du ska hitta på under sommaren? Här är en massa tips på somriga saker att göra i din närhet, vare sig du är ute efter att testa något nytt eller bara hänga på en solig klippa. Och det fetaste av allt är att det mesta är gratis. Vissa av bilderna och tipsen kan du även ta del av i vår nya fotoutställning. Utställningen är öppen alla dagar och du hittar den mittemot KappAhl.

Sommaren finns runt hörnet!

Dra till skateparken! Intill Vårbybäckens numera torra ravin ligger Ravinen skatepark, en nedsänkt betongpark med en djupare skatepool som är belyst från flera håll.

Mountainbike i Flottsbro! Flottsbro Bikepark är en cykelpark med allt från nybörjarvänliga till avancerade spår. Cykla aldrig över din förmåga, använd alltid skyddsutrustning och kom ihåg att mtb är en extremsport (och extremt kul).

Gymma under bar himmel! På bland annat Vårberget, Sätrastrandsbadet och Mälarhöjdsbadet hittar du fina utegym. De är gratis och kan användas av alla, oavsett träningsnivå.

 

Spela beachvolley, hetaste sommarsporten! Nät finns i Vårbys fina strandbad. Efteråt passar det bra med ett svalkande dopp i Mälaren.

 

Testa Vårbergstoppens nya rutchbanor! Den största får det garanterat att pirra i magen hos den allra tuffaste…

 

 

Fika i Perennparken! Trädgårdsbloggarnas favorit är Perennparken i Skärholmen – skapad för att bjuda på en åretruntupplevelse men är givetvis bäst på sommaren. Köp med något gott och bara njut av dofter och smaker.

 

Ordna femkamp i Västerholmsparken! Här finns ”allt” som till exempel parkour, basket, klättring, balansträning, dansyta och mycket mer.

 

Ta en jättekul selfie. Vårbergs jättar består av 85 enorma, ljusblå betongblock. Den liggande är Stockholms genom tiderna största offentliga konstverk. Bara en sån sak.

 

Vinn i minigolf! I Bredäng ligger en av Stockholms finaste minigolfbanor, med helt nya banor i naturskön miljö och med trevligt café. (Den som kommer sist får bjuda på glass.)

 

Testa Downhill Cars! I Flottsbro åker vi vanligen skidor, men på sommaren åker vi bil! Du tar dig upp för backen med hjälp av liften, och susar sen ner med bilen i en bana där du själv bestämmer hastigheten.

Gå och bada! Johannesdalsbadet är en riktig pärla vid Mälaren, med både sandstrand och klippbad. Hit når du du bara med cykel eller kollektivtrafik – badet är ljuvligt befriat från parkeringsplatser!

 

Få en sötchock! På 4H-gården i Hågelby finns hästar, får, getter, minigris, kaniner, höns och katter. Klapphagen är öppen fredagar och söndagar. Däremellan går djuren ute i hagen alla vardagar kl. 9-16.

 

Gå på loppis i Hågelby! Tokfynda på en riktig bakluckeloppis – här hittar du allt mellan himmel och jord. Lördagar och söndagar hela sommaren (förutom vissa helger, se www.botkyrkaloppis.se/ för mer info) kl 11-15.

Chilla vid grillen! Engångsgrillar är ingen höjdare ur miljösynpunkt, använd istället några av de utegrillar som finns lite varstans i vårt närområde. Till exempel de jättefina vid Ekorrstigen (Hågelby) Vårbergstoppen eller någon av badplatserna som till exempel Sätrabadet.

Packa picknickkorgen. Stans bästa uteställe? Ute så klart! Samla kompisarna och leta upp en strand, en klippa eller annan naturskön plats.

 

 

Lyxfika i herrgårdsmiljö! Skansen i all ära men vi har faktiskt Hågelby Gård (med Anna Giertz café), Konditori Lyran och Skärholmens Gård från 1700-talet, med café nere vid vattnet.

Se torghandeln vakna till liv! Ta en morgonfika och beskåda morgonruschen på världens bästa frukt- och grönsakstorg; Skärholmens. En upplevelse!

Gå 9 km! Visste du att ”vår” Hälsans stig anses vara en av de vackraste? Den går mellan Skärholmen centrum och Bredäng, längs Mälarens strand. Fira att ni kommit halvvägs med ett dopp i Sätrabadet.

 

Klimatsmart aktivitetsrunda. Kan du de 17 globala hållbarhetsmålen? Om inte: Gå den gratis aktivitetsrundan på Hågelby och lär dig dem. Och briljera i skolan till hösten.

 

Bli en återvinnare! Ta med din trasiga favoritpryl till Återbruket -– en hubb för reparation, kreativt skapande och cirkulärt hållbara flöden. Öppet alla dagar utom måndagar.

 

Hitta svalkan i Flamingoparken. Har du leksugna barn eller är du själv bara på bushumör? Tryck på knapparna och var beredd på att bli rejält nedstänkt. Torka sedan i solen på den långa solbänken som vi fick i fjol.

 

Få en adrenalinkick! Lida Accropark erbjuder höghöjdsbanor för alla åldrar och nerver – här finns 13 banor mellan 1 och 12 meter över marken. Pris mellan 195 kr – 345 kr/pers.

Upplev den romantiska solnedgången från Korpberget. Utsikten är magisk. Mer magi: Här finns också uråldrig tallskog och många av tallarna är över 300 år gamla.

 

Klappa björnar (ofarligt). En liten skogsglänta intill Storholmsbackarna har förvandlats till Björnberget! Här leker och busar en underbar björnfamilj, tillverkad i återbrukad ek. En kul upplevelse för familjen.

 

Gå på vernissage! Vår egen Ateljé Skärholmen bjuder på spännande utställningar, både i samarbete med internationella konstnärer och med lokala förmågor. Avrunda besöket i solen på uteserveringen på torget.

Dra ihop en fotbollsmatch! Vårbergs IP lockar allt från söndagsmotionärer till eliten. På den stora fotbollsplanen med naturgräs är du nära drömmen om den stora arenan.