Välkommen till utställningen Skolbrandsarkeologi i Ateljé SKHLM 19 november till 8 januari

Aktuellt - 15 nov 2022

Välkommen till utställningen Skolbrandsarkeologi i Ateljé SKHLM

Skolbrandsarkeologi är ett konstprojekt i tre kapitel av konstnären Patrick Kretschek. I projektets första kapitel, som visas i Ateljé SKHLM, ställs frågan hur minnen från en nedbrunnen skola kan bevaras? Vilka minnen förblir viktiga och hur kan vi återskapa dem tillsammans?

Utställningen tar avstamp i Slättgårdsskolan i Bredäng som totalförstördes i en skolbrand i juni 2020. De praktiska och ekonomiska konsekvenserna av en skolbrand är tydliga. Men i skuggan av förstörelsen står elever, föräldrar, personal och ett lokalsamhälle som förlorat en skola, arbetsplats eller grannfastighet.

För att närma sig minnena från den skola som en gång var har elever och personal från årskurs 3 på Slättgårdsskolan medverkat i workshops och arkeologiska utgrävningar tillsammans med Patrick Kretschek. Från fysiska fynd, i form av brandskadade tegelstenar till immateriella insamlade berättelser och minnen från de som drabbats av branden, skapas här en kollektiv och processbaserad utställning.

Skolbrandsarkeologi ger en möjlighet att tala om förlust, om att gå vidare, om arkitektur och stadsplanering, om identitet i relation till en plats och en skola, om trygghet, om brandskydd och om känslor – genom konsten.

I en del av utställningen samlas fotografier av skolan från allmänheten. Har du ett minne du vill berätta eller ett fotografi från Slättgårdsskolan du skulle vilja dela med dig? Ta kontakt med Patrick Kretschek på skolbrandsarkeologi@folkiskarholmen.se

Vernissage: 19 november kl. 12–16

Utställningsperiod: 19 november – 8 januari

Öppettider: onsdag–söndag kl. 12–16

Adress: Ateljé SKHLM, Bredholmsgatan 4 (Bredvid Kjell & company).

 

Om Patrick Kretschek
Patrick har studerat på Konstfack och ställt ut på bland annat Bonniers konsthall, Tensta konsthall och Mint konsthall och är grundare av den flerspråkiga tidskriften Lyktan. Han curerade och ingick som konstnär i utställningen Rörelsens andning på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek där han också hade ett residens under 2019-2021. Just nu är han involverad i Mossutställningars lokala konstprojekt Konstnärliga avsmyckningar av Fokus Skärholmen med en pågående separatutställning i uppväxtorten Norberg i Västmanland. Han har även jobbat som verksamhetsutvecklare på Folkrörelsernas Konstfrämjandet där han bland annat arbetat med projektet Skogen mellan oss och är idag verksamhetsledare och konstnärligt ansvarig verksamhetsledare för Konstfrämjandet Västmanland. Under 2021 har han haft konstresidens hos FOLK.

Utställningen är ett samarbete med FOLK i Skärholmen.