Ny utställning i Ateljé SKHLM – Välkomna!

Aktuellt - 06 nov 2023

I utställningen “Más allá de mis sueños/ Bortom mina drömmar” tar konstnären Raúl Léon Alvarez med oss på en självbiografisk resa in i sitt livs undangömda skrymslen. Genom storskaliga målningar, installationer, text, foto och skulpturer berättar utställningen om upplevelser av rasism, utanförskap och stereotyper som präglat Raúls liv genom hans afrokubanska ursprung.

Konstverken berättar om hur Raúl har formats som människa för att försöka passa in i olika mallar som varit närvarande i de länder, städer och kontexter där han har varit bosatt under sitt liv. Dessa erfarenheter har påverkat hans resa mot den individ han är idag.

Psykiatrikern och filosofen Frantz Fanons bok “Svart hud, vita masker” (1953) är en central referens och att besöka utställningen kan på ett sätt uppfattas som att träda in hans samtalsrum. Självporträttet är en återkommande teknik, som i utställningen både tar form i måleri, skulptur och text. För Raúl är det ett sätt att teckna en karta till hans inre värld där hans mående och känslor återspeglas. Som besökare i utställningen möts du allra först av en installation som liknar en spärr, och för tankarna till en passkontroll eller en gränskontroll. Här uppmuntras du att registrera dig och lämna några uppgifter om dig själv för att få tillträde till utställningen. Installationen blir som en port in i utställningen, där även du får möjlighet att reflektera över vem du är. Därefter möts du av Raúls personliga, men samtidigt samhällsaktuella berättelse.

🔸 Vernissage: 15 november, kl. 18.00-20.00
🔸 Utställningsperiod: 15 november – 25 februari
🔸 Öppettider: onsdag–söndag, 12–16

📍 Adress: FOLK i Skärholmens konstrum Ateljé SKHLM i Skärholmen centrum,
Bredholmsgatan 4 (Bredvid Kjell & company)

FOLKs utställningsprogram stöds av Kulturrådet och genomförs i samarbete med SKHLM Centrum och ABF Stockholm.